Tentera Myammar Ketakutan, 12 Orang Terbunuh Berperang Dgn Tentera Islam Rohingnya Suu Kyi Ajak Berdamai


Pemimpin de facto Myanmar Aung San Suu Kyi telah meminta kumpulan bersenjata untuk bergabung dengan proses perdamaian selepas berlaku pertempuran babak baru di dekat perbatasan utara negara itu dengan China.

Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh di tengah pertempuran yang sedang berlangsung di Negara bahagian Shan sejak Ahad, ketika sebuah perikatan empat kumpulan bersenjata dan mujahidin Muslim Rohingya menyerang pos-pos pemeriksaan tentera Myanmar, pejabat polis dan Zon Perdagangan ke-105 Mil di daerah Muse,Lebih daripada 33,000 orang di kawasan tersebut melarikan diri ke bandar Muse untuk mengelak daripada pertempuran antara pasukan kerajaan dan kumpulan bersenjata serta pejuang Islam, menurut pemerintah Khamis. Kumpulan-kumpulan yang terlibat dalam pertengkaran tidak mendaftar ke Perjanjian Gencatan Senjata Nasional (Nationwide Ceasefire Agreement-NCA) yang ditaja oleh kerajaan tahun lalu

 Sejak kemerdekaan daripada british pada tahun 1948, Myanmar (yang kemudian menjadi Burma) telah berlangsung lebih dari setengah abad konflik bersenjata, dengan kumpulan bersenjata disana. Media kerajaan memetik pernyataan dari Pejabat Peguam Negara mengatakan bahawa kerajaan "menjaga pintu perdamaian tetap terbuka untuk mengalu-alukan semua pihak berkepentingan yang berkaitan untuk mengambil bahagian dalam proses perdamaian".  

"Dalam rangka untuk segera menamatkan konflik bersenjata di utara-timur Negeri Shan, saya sangat mendesak kumpulan-kumpulan bersenjata untuk bergabung dengan proses perdamaian dengan menandatangani NCA," kata Penasihat Negara Suu Kyi dalam satu kenyataan.

No comments

Powered by Blogger.